sobota, 17 października 2015

Tort czekoladowo-wiśniowy (również bez glutenu)


Tort czekoladowo-wiśniowy, tort szwarcwaldzki czy też black forest cake to klasyka smaków. Czekolada wspaniale komponuje się z wiśniami a dodatek puszystego śmietankowego kremu idealnie dopełnia smak. Tort powstał dość spontanicznie - z okazji urodzin mojego bloga. Pomyślałam, że pierwsze urodziny zasługują na wyjątkową oprawę bo zdarzają się przecież tylko raz :-) A ciasto... znikło w ekspresowym tempie przy akompaniamencie pomrukiwań mmmm mmmm :-) To chyba najlepsza rekomendacja smaku tortu :-) Ciasto z małą modyfikacją można z powodzeniem wykonać również w wersji bez glutenu, obydwie wersje są pyszne! Polecam!


Składniki:

Ciasto wersja 1:

50 g ciemnego kakao
100 g ciemnego cukru muscovado
250 ml wrzątku
125 g miękkiego masła
150 g cukru białego
225 g mąki pszennej
2 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
½  łyżeczki sody oczyszczonej
½  łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dna dwóch okrągłych form o średnicy 20 lub 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki tortownic wysmarować cienko masłem. 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać, odstawić. 
Kakao również przesiać, wsypać do drugiej miseczki, dodać do niego cukier muscovado. Mieszając stopniowo wlewać do kakaowej mieszanki 250 ml wrzącej wody. Dobrze wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.

Masło ubić  z  cukrem do białości. Dodać ekstrakt waniliowy. Zmiksować. Wbić jedno jajko i od razu dodać 1 łyżkę mąki. Zmiksować. Dodać drugie jajko i znów mąkę. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę miksując cały czas. Masa stanie się dość gęsta.

Powoli po łyżce wlewać rozpuszczone kakao z cukrem, mieszając masę łyżką lub szpatułką. Ciasto przelać po równo do przygotowanych tortownic. Piec około 30 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez około 10 minut, następnie zdjąć obręcze i wystudzić ciasta na kratce.


Ciasto wersja 2 (bez glutenu)

200 g mąki ryżowej
25 g skrobi ziemniaczanej
230 g puree z dyni - przepis jak zrobić tutaj
60 g ciemnego kakao
100 g ciemnego cukru muscovado
250 ml wrzątku
125 g miękkiego masła
150 g cukru białego
2 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
½  łyżeczki sody oczyszczonej
½  łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dna dwóch okrągłych form o średnicy 20 lub 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki tortownic wysmarować cienko masłem.

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać, odstawić. 
Kakao również przesiać, wsypać do drugiej miseczki, dodać do niego cukier muscovado. Mieszając stopniowo wlewać do kakaowej mieszanki 250 ml wrzącej wody. Dobrze wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.

Masło ubić  z  cukrem do białości. Dodać ekstrakt waniliowy. Zmiksować. Wbić jedno jajko i od razu dodać 1 łyżkę mąki. Zmiksować. Dodać drugie jajko i znów mąkę. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę miksując cały czas. Masa stanie się dość gęsta. Dodać puree z dyni i dokładnie wymieszać.

Powoli po łyżce wlewać rozpuszczone kakao z cukrem, mieszając masę łyżką lub szpatułką. Ciasto przelać po równo do przygotowanych tortownic. Piec około 30 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez około 10 minut, następnie zdjąć obręcze i wystudzić ciasta na kratce.

Krem śmietankowy:

800 g schłodzonej śmietany kremówki 36%
250 g schłodzonego sera mascarpone
2 - 3 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier puder i mascarpone. Schłodzić.

Oraz:

350 g odsączonych, wypestkowanych wiśni z kompotu
200 g niskosłodzonego, gęstego dżemu wiśniowego
100 ml likieru wiśniowego  lub  soku z wiśni w wersji dla dzieci

Dekoracja:

100 g kandyzowanych wiśni koktajlowych
100 g gorzkiej czekolady
czekoladowe gwiazdki


Wykonanie czekoladowych płatków:

Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do metalowej miseczki. Miseczkę postawić nad rondlem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladę wylać na szklaną, gładką deseczkę. Cienko rozsmarować. Kiedy masa całkowicie zastygnie, nożem o szerokim ostrzu lub metalową łopatką zeskrobać różnej wielkości spiralki i płatki. Schłodzić.

Wykonanie tortu:
 
Z masy śmietankowej odłożyć 200 g - posłuży  do dekoracji wierzchu ciasta. Jeden z blatów ciasta odwrócić do góry dnem, położyć na paterze. Skropić kilkoma łyżkami likieru wiśniowego, posmarować połową dżemu. Na warstwę dżemu ułożyć gęsto wiśnie z kompotu. Posmarować je dość grubą warstwą kremu śmietankowego. Nałożyć drugi blat ciasta, ponownie nasączyć go likierem, posmarować pozostałym dżemem, ułożyć wiśnie. Posmarować wierzch i boki ciasta pozostałą masą śmietankową. 

Odłożoną masę śmietankową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego dużą gwiazdką (1M) i wycisnąć kwiatki wokół obrzeża tortu. Środek i boki tortu posypać czekoladowymi płatkami i rulonikami. Udekorować wierzch ciasta wisienkami koktajlowymi i czekoladowymi gwiazdkami. Schłodzić. Przechowywać w lodówce. Ciasto najsmaczniejsze jest po kilku godzinach w lodówce - smaki wspaniale przenikają się.

Smacznego!




1 komentarz:

  1. Gratuluję i dzięki za wspaniale przepisy przez ten rok. Tort jest przepiękny i na pewno przepyszny. Pozdrawiam Ula

    OdpowiedzUsuń

Drukuj